Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на производствените цени в България през октомври

През октомври производствените цени в България се понижават за пръв път от четири месеца насам при забавяне на техния растеж и на годишна база, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за известно отслабване на инфлационния натиск в страната в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се понижава през октомври с 0,1% спрямо септември, когато се повиши с 0,5 на сто. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - понижение с 1,0% и в преработващата промишленост - с 0,1%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия се наблюдава повишаване на цените с 0,3 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през октомври с 2,3% след растеж с 3,7% през септември и след като в средата на годината (през юни) беше отчетно повишение с едва 0,9% (най-слаб растеж на цените на производител от ноември 2016-а година насам).

По-съществено увеличение с 10,2% спрямо година по-рано регистрират цените при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост те нарастват с 5,9%, а в преработващата промишленост намаляват с 0,3 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се повишава през октомври с 0,1% на месечна база и с 3,8% на годишна база (спрямо октомври 2018-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък намалява с 0,3% на месечна база и остава на нивото от октомври 2018-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ рязко повишаване на потребителска инфлация през октомври с 0,8% на месечна база и слабо ускоряване на годишната инфлация до 2,4% от 2,3% през септември (най-ниска годишна инфлация от април 2018-а година насам).

Днешните данни за производствените цени са предпоставка за известно отслабване на потребителската инфлация през следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна