Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск: Консуматорското общество е "вирус, който атакува вярата в нейните корени"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На меса във Ватикана Папа Франциск отправи критики към консуматорското общество, предаде Ройтерс. Изявлението му бе по повод изминалия Черен петък и днешния Киберпонеделник, с които започнаха и големите коледни намаления в магазините.

"Скъпи братя и сестри, консуматорството е вирус, който атакува вярата в нейните корени, защото ви кара да вярвате, че животът зависи само от това, което имате. Когато живеете за придобивки, те никога не са достатъчни, алчността расте и накрая човек е винаги недоволен и гневен". 

По данни на компания за пазарни анализи само в петък потребителите в САЩ са похарчили рекордните 7,4 милиарда долара в онлайн пазаруване. 
Междувременно папа Франциск защити традицията да се разполагат инсталации, изобразяващи Рождество Христово, на обществени места, съобщи Ройтерс. В градчето Гречо, източно от Рим, където през 1223 г. започват да се поставят сцени на Рождеството, той подписа апостолическо писмо за значението и важността на тази традиция. "С това писмо искам да насърча хубавата семейна традиция за поставяне на сцена на Рождеството в дните преди Коледа, но също така и за поставянето й на работното място, в училища, болници, затвори и площади", се казва в документа.

Всяка година около Коледа тези сцени стават обект на полемика в страни като Съединените щати и Франция. Разполагането  им на площади често е критикувано от атеисти, поддръжници на свободното слово или секуларистки организации, отбелязва Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна