Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катарец и японка са най-добрите футболисти на Азия

Акрам Афиф (№11) е най-добрият футболист на Азия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Катарецът Акрам Афиф бе избран за най-добър играч на Азия за 2019 на годишните награди на Азиатската футболна конфедерация в Хонконг, докато японката Саки Кумагаи спечели отличието при жените.

Афиф стана вторият пореден играч от Катар, който грабва наградата след сънародника си Абделкарим Хасан. Нападателят на Ал Сад бе с ключова роля за успеха на страната в турнира за Купата на Азия в началото на годината в ОАЕ, като изведе и клубния си отбор до полуфиналите в Азиатската шампионска лига.

„Щастлив съм от наградата. Това е голяма чест за мен. Бих искал да благодаря на моите съотборници, треньор и клуб – заедно с тях спечелихме тази награда“, сподели 23-годишният футболист в Туитър. Афиф изпревари вратаря на Иран Алиреза Бейранванд и японския защитник Томоаки Макино, който изведе Урава до финала в Азиатската шампионска лига.

Кумагаи също записа забележителна година, помагайки на френския Лион да спечели Купата на страната и на лигата, както и Шампионската лига при жените. 29-годишната футболистка беше и с важна роля в японския национален отбор, който достигна елиминационната фаза на световното във Франция. Тя спечели наградата за първи път в своята кариера пред китайката Ли Ин и индийката Ашалата Деви Лойтонгбам. „Това е голяма чест за мен. Благодаря на всички в моя клубен Лион и националния отбор – те ми помогнаха толкова много. за да израстна и да се превърна в играча, който съм“, каза тя.

Саки Кумагаи получава наградата си за №1 при жените.

Южнокорейският нападател на Тотнъм Хюн Мин Сон бе определен за „Най-добър световен играч“, докато 18-годишният му сънароднис Ли Кан Ин, който е полузащитник на Валенсия, бе избран за „Най-добър млад играч“. Японката Асако Такакура спечели женската награда при треньорите за рекорден седми път в последните осем години, докато при мъжете отличието грабна Чун Юн Йон, който изведе Южна Корея до финала на световното до 20 г. по-рано през годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!