Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на Уолстрийт в началото на последния месец на годината

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха декемврийската търговия със солидни понижения с оглед на ново покачване на глобалното търговско напрежение и след изненадващо силно свиване на промишлената активност в САЩ през ноември на фона на подобрение на активността в Китай.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 210 пункта (спад с 0,75%), широкият индекс S&P500 - с 0,74%, а технологичният индекс Nasdaq Comspoite  с 1,08% като реакция на поредица от слаби икономически данни от САЩ.

Промишлената активност се сви през ноември за четвърти пореден месец, при това доста по-силно от очакваното в резултат на рязко понижаване на новите промишлени поръчки. Данните са в рязък контраст с аналогични проучвания от Китай, показващи изненадващо солидно подобряване на активността в частния и в държавния сектор на втората по сила световна икономика през миналия месец.

Изненадващ спад през октомври с 0,8% отбелязаха и строителните разходи в САЩ до размер от 1,291 трлн. долара на годишна база след тяхното понижение с 0,3% и през септември, докато очакванията на финансовите пазари бяха за увеличение с 0,5 на сто.

В същото време инвеститорите реагираха негативно и на изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп за незабавно възстановяване на високите митнически тарифи върху вноса на стомана и на алуминий от Бразилия и Аржентина, въпреки че самата новина допринесе за рязко поскъпване на акциите на U.S. Steel Corp. с над 3% и на AK Steel Holding Corp с близо 6 на сто.

За днешната негативна настройка на Уолстрийт влияние оказа и други изявление на Тръмп, в което той призна, че подписаният от него указ за Закона за защита на гражданските права в Хонконг изглежда намалява шансовете за скорошна търговска сделка с Китай.

По време на днешната търговия в червено се оцветиха 10 от 11-те отделни подиндекса на S&P500, отнасящи се за отделните корпоративни сектори, като най-солиден спад с 1,3% бележи технологичният подсектор.

До края на днешната сесия вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към компаниите от търговията на дребно като Target Corp и Walmart Inc с оглед на т.нар. "Кибер понеделник" след рекордните продажби за 11,6 млрд. долара през Деня на благодарността (в четвъртък) и през Черния петък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна