Eмисия новини
от 11.00 часа

Деница Сачева е новият социален министър

| обновено на 03.12.19 в 13:22
Снимка: БГНЕС

Деница Сачева бе избрана за министър на труда и социалната политика със 114 гласа "за" и 106 "против".

Тя бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Против бяха депутатите от ДПС и БСП.

Пред депутатите Деница Сачева заяви, че ще бъде диалогичен министър и че  изповядва традиционните разбирания за семейството. Тя отхвърли твърденията на социалистите, че е свързана с джендър идеологията:

"Тъй като вие използвате интернет търсачки, аз ви предлагам сега да вземете вашите мобилни телефони, да напишете сексуално образование и тогава ще видите името на друг кандидат за кмет, подкрепен от БСП. Така, че моля да не вменявате това, което не се е случвало на хора, които нямат нищо общо с това. Джендър идеологията не е въвеждана в българското образование, не е подкрепяна от нито един член на политическия екип на Министерството на образованието".

Сачева заяви още:

"Думите, които ме характеризират са диалогичност, баланс и добронамереност и аз това мога да обещая. Фалшивите новини - нека да ги оборваме с факти. По отношение на Закона за социалните услуги гарантирам, че ще провеждам диалог с всички заинтересовани страни, защото социалната политика трябва да обединява, а не трябва да разединява. Разбира се важно е да се подчертае това, че съм против насилието, особено насилието срещу жени и деца, и съм за традиционното семейство между мъж и жена".

По-рано днес парламентът прие оставката на Бисер Петков и обсъди кандидатурата на Деница Сачева за министър на труда и социалната политика. Точката беше включена в дневния ред по предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Досега Сачева беше заместник-министър на образованието. В предишното правителство на ГЕРБ тя беше заместник-министър на труда и социалната политика.

Парламентарната група на БСП, както и депутатите от „Атака“ не подкрепиха кандидатурата. От ДПС пък бяха несъгласни с процедурата по избора. Хасан Адемов обяви, че промяната ще донесе съмнителни ползи за системата:

"Дневният ред за днешното заседание е гласуван миналата седмица и той включва две точки - нищо извънредно, нищо чрезвичайно, както е записано в нашия правилник, не налага включването на други точки".

ДПС също не подкрепи кандидатурата. Валери Симеонов от „Обединените патриоти“ видя дребнавост в изказването на Хасан Адемов, а депутатът от БСП Драгомир Стойнев поясни, че поредната рокада във властта е симптом за блокаж на управленски системи:

"Бисер Петков бе едно от най-диалогичните лица на ГЕРБ и опитващи се да сторят нещо, дори с вързани ръце. Беше по-диалогичен обаче с хората, отколкото с факторите от системата. И вероятно, колеги, това бе неговата системна грешка. Не отричаме, че Деница Сачева има богата, експертна, гражданска, консултантска, пиарска, партийна и административна кариера. Виждаме го от официалната й биография, започваща от тъмносиньото на Иван Костов и стигаща до европейското синьо на ГЕРБ. Кариерата й обаче е белязана от няколко скандални казуса с прекарването на т.нар."джендър идеи" в средното образование".

Вицепремиерът Томислав Дончев репликира:

"Не толкова политиката, колкото животът ме е научил, че някой говори силно или вика, когато няма какво да каже. От 2016 до 2017 г. е била заместник-министър на труда и социалната политика. Като зам.-министър на образованието и науката г-жа Сачева отговаряше пряко за една от най-успешните политики в дейността на правителството, именно връщането обратно в клас на над 40 хиляди деца. Факт е, че в годините г-жа Деница Сачева се е утвърдила като експерт и ръководител в областта на социалната политика. Предлагам на НС да приеме проекта на решение за избирането на г-жа Деница Сачева за министър на труда и социалната политика".

Десислав Чуколов от „Атака“ видя бутафорност в избора и директно попита какво ще бъде отношението на новия социален министър към Истанбулската конвенция и Закона за социалните услуги:

"Но, моля ви, излезте на трибуната и кажете за Истанбулската конвенция и за отмяната на Закона за социални услуги. Ние от "Атака" ще гласуваме "против". Ако вие кажете, че ще отмените тези закони, тогава ще променим мнението си".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от