Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Репортери без граници" искат пътна карта за подобряване на медийната среда у нас

| обновено на 03.12.19 в 17:55
Снимка: Ани Петрова, БНР

От организацията "Репортери без граници" искат да бъде изработена пътна карта за подобряване на медийната среда в България. Това заявиха след среща с премиера Бойко Борисов генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и ръководителят на отдел "Европейски съюз и Балкани" на организацията Полин-Адес Мевел. Основната тема на разговорите беше 111-ото място на страната ни по свобода на словото.

Делоар заяви:

„Смятаме, че премиерът трябва да играе ключова роля за спиране на спада на свободата на словото в страната, за създаване на по-добра среда за работа на журналистите. Премиерът каза, че е много горд от икономическия растеж, но трябва да има и ръст на свободата на словото в страната. За тази цел трябва решимост, но и структурни промени. Смятаме, че трябва да има пътна карта за подобряване на ситуацията и тази пътна карта трябва да бъде много амбициозна, ако България наистина иска да подобри мястото си в класацията на свободата на словото“.

Полин-Адес Мавел допълни, че сред акцентите в срещата е била и ситуацията в Българското национално радио:

„По въпроса за независимостта на обществените медии – разгледахме случая със Силвия Великова, случая с БНР. Изходът от кризата трябва да бъде перфектен, така че атмосферата да не се промени и случаят да не рефлектира върху независимостта на обществената телевизия и радио. Това са въпросите, които повдигнахме пред премиера“.

Репортаж на Мария Костова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна