Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: България съзнателно забавя реализацията на „Турски поток"

| обновено на 04.12.19 в 19:09
Вучич и Путин
Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия обяви, че България протака продължаването на газопровода "Турски поток" на своя територия, и предупреди, че при липса на желание от българска страна Москва ще намери други възможности за осъществяване на проекта. Путин направи това изявление в Сочи, след като се срещна със сръбския си колега Александър Вучич. 

На общата пресконференция след преговорите с Вучич Путин заяви:

„Въпреки многократните уверения и молби към руската страна да обезпечи доставките на нашия газ от Турция в България, виждаме, че българската страна, колкото и печално и странно да звучи, съзнателно забавя реализацията на проекта на своя територия. Искам да кажа това направо и публично“.

Руският президент добави, че очевидно забавянето на „Турски поток“ у нас се дължи на натиск отвън. Той беше категоричен, че ако се наложи Русия ще реализира проекта и без участието на България.

Путин декларира, че Москва ще продължи да подкрепя Белград по Косовския въпрос. 

Вучич на свой ред увери, че Сърбия държи на приятелството си с Русия две седмици след разкритията за вербуване на сръбски военни от руските служби:

„Няма да позволим на никого да се меси в отношенията ни с Руската федерация. Ние ще заздравяваме нашето приятелство, и ще предадем нашето братство на поколенията. И това никой не може да ни отнеме, без значение колко силен е натискът върху нас“.

Вучич отчете, че сръбският участък от продължението на "Турски поток" вече е готов на 81% и в идните седмици се очаква да приключи полагането на тръбите на територията на Сърбия.

Путин отбеляза, че Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна, но засега Киев предлага неприемливи условия.

На срещата в Сочи между президентите на Русия и Сърбия основните обсъждани теми бяха Косово и военният неутралитет на Белград. 

Вучич многократно е заявявал, че Сърбия държи на военния си неутралитет и не възнамерява да се присъединява към НАТО. Същевременно през ноември Белград прие нов План за индивидуално партньорство с Алианса до 2021 година. Той позволява на натовските сили свободно да се придвижват по територията на Сърбия и им осигурява пълен достъп до военната инфраструктура на страната.

Срещата Путин-Вучич беше предшествана и от два скандала. Помощникът на руското военно аташе в Белград беше заснет да предава плик с пари на бивш сръбски военен. Оказа се, че украинската армия използва в Донбас произведени в Сърбия минометни снаряди.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени