Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на активността в сферата на услугите на Китай към 7-месечен връх

Снимка: Уикипедия

През ноември активността в китайския сектор на услугите се ускори до 7-месечен връх, като в същото време общата бизнес активност се подобри до най-високо ниво от февруари насам, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit. Това е пореден позитивен знак за състоянието на втората по сила световна икономика през последния месец.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, нарасна през ноември до 53,5 пункта от 51,1 пункта през октомври, достигайки най-високо ниво от април насам, докато очакванията на финансовите пазари бяха за много по-скромно повишение към 51,2 пункта.

В началото на седмицата беше оповестено и доста силно проучване за промишлената експанзия в частния сектор на Китай, като промишленият PMI индекс на Caixin Insight Group и Markit нарасна през миналия месец 51,8 пункта от 51,7 пункта през октомври, достигайки най-високо ниво от декември 2016-а година.

Всичко това доведе до ръст и на общия PMI индекс (включващ промишления и сектора на услугите) през ноември до връх от 53,2 пункта (най-високо ниво от февруари насам) спрямо 52,0 пункта месец по-рано.

"Китайската икономика продължи да се възстановява през ноември, тъй като вътрешното и чуждестранното търсене се подобриха", отбеляза директорът за макроикономически анализ в компанията CEBM Group - Чжъншън Чжунд.

Той обаче допълни, че бизнес нагласите остава потиснати с оглед на несигурността относно търговския конфликт САЩ - Китай. "Търговският спор е основната причина за забавянето на икономическия растеж през тази година и ще се превърне в ключов фактор, влияещ върху стабилизирането и възстановяването на китайската икономика през следващата", отбеляза Чжъншън Чжунд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна