Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ гледат на космоса като на сцена за военни действия, смята Путин

2
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин отхвърли решението, взето от лидерите на Организацията на Северноатлантическия договор на срещата на върха в Лондон, да признае Космоса като пето "оперативно поле", което да бъде обхваната от НАТО.

Путин заяви, че Русия "винаги е била и ще остане против" подчиняването на Космоса на военни цели, отбелязвайки, че водещите страни по света "активно разработват съвременни космически системи за военна употреба".

Той порица остро САЩ за "откритото отношение на американските власти към Космоса като към възможна сцена на военни действия". Руският лидер също така предупреди, че Вашингтон преследва идеята да провежда военни операции в Космоса с единствената цел да преквалифицира господството си в тази област.

По-рано тази година президентът на САЩ Доналд Тръмп създаде отделно военно космическо командване с цел да защити "жизненоважните интереси" на Америка в Космоса, което той определи като "следващо поле на бойните действия".

Въпреки че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи решението на Алианса, през миналия месец той предупреди, че военният съюз "няма намерение да поставя оръжия в Космоса".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна