Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш софтуерен разработчик в Morgan Stanley стартира нова борса за криптовалути

Бивш разработчик на софтуер в банката Morgan Stanley стартира в сряда борса за деривати на криптовалути, наречена Phemex, като се твърди, че новата електронна борса ще изпълнява сделки десет пъти по-бързо от други платформи за търговия с криптовалути.

Съоснователят на борсата Джак Тао подаде оставка от Morgan Stanley през юли и събра екип от над 30 старши разработчици. Джак Тао заяви, че търговските показатели на новата борса са "наравно с тези, с които разполагат някои от големите инвестиционни банки като Morgan Stanley" и че в техническо отношение платформата е "наравно с тази на Nasdaq".

Тао отбеляза, че борсата е в състояние да управлява 300 000 транзакции в секунда и има време за въвеждане на поръчка и отговор за "по-малко от 1 милисекунда".

Според информацията, договорите за търговия скоро ще могат да бъдат подкрепени не само от такива за криптовалути, но и за борсови фондови индекси, лихвени проценти, валути, суровини, метали и други по-традиционни финансови продукти.

Досега приблизително 2000 потребители са се регистрирали в новата платформа за крипто търговия Phemex, а Джак Тао заяви, че "целта е за първото полугодие на 2020-а година да има поне 20 000 потребители".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!