Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Путин: Русия е против милитаризацията на Космоса, но е принудена да вземе мерки заради САЩ

Руският президент Владимир Путин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е против милитаризацията на Космоса, но е принудена да вземе мерки, тъй като Съединените щати разглеждат космическото пространство като театър на бойни действия, заяви руският президент Владимир Путин.

По-рано - на срещата си край Лондон, лидерите на НАТО определиха Космоса като потенциален оперативен театър наред със сухопътното, морското, въздушното и киберпространството.

По време на съвещание в Сочи, посветено на развитието на въоръжените сили и на военно-промишления комплекс, Путин посочи:
„Военнополитическото ръководство на Съединените щати като цяло открито разглежда космическото пространство в качеството на театър на военни действия и съответно планира там бойни операции“.

Владимир Путин каза още, че Русия винаги е била и продължава да бъде против милитаризацията на космоса, но уточни:
„В същото време развитието на ситуацията изисква от нас повишено внимание към укрепването на орбиталната групировка, както и на ракетно-космическия отрасъл като цяло. През последните години значително беше обновен съставът на нашата орбитална групировка от космически апарати с военно и двойно предназначение“.

Руският президент подчерта успешното развитие на радиоелектронните оръжия. По думите му през последните години в Русия са били създадени повече от 20 образци на такива оръжия, които превъзхождат чуждестранните аналози. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна