Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Монд": 15 руски шпиони са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа

Алпите в района на Шамони и Монблан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски шпиони са използвали Френските Алпи като базов лагер за операции в цяла Европа, пише днес в. "Монд", цитиран от Франс прес. Наличните данни са насочили френските служби към хипотезата, че департамент Горна Савоя, който граничи със Швейцария и Италия, е бил използван като базов лагер за тайните операции в Европа на подразделение 29 155 на ГРУ, казал високопоставен представител на френското разузнаване, цитиран от вестника.

Според френския ежедневник 15 служители на руското военно разузнаване ГРУ, специализирани в убийствата, са се придвижвали на континента от 2014 г. Агентите са преминали за последно през Франция през септември 2018 г. Те не са провели никакви операции на френска земя, но на няколко пъти са пребивавали в малки градове като Анмас, Шамони и Евиан, в алпийския департамент Горна Савоя.

Контраразузнаванията на Франция, Швейцария и Великобритания са предприели операция по издирване на руските шпиони.

Един от 15-имата агенти е бил идентифициран от британските служби като един от тримата извършители на атаката в Солсбъри през март миналата година, при която с нервнопаралитичното вещество Новичок бяха отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това нападение изостри рязко отношенията между Русия и Запада и накара западните служби да издирват усилено неговите извършители.

"Монд" излиза с тези разкрития в момент, когато Германия обвини Русия, че стои зад убийството на грузински гражданин в Берлин през август, отбелязва Франс прес.


Шпионите служат в поделение 29 155 в ГРУ. Те се занимават с убийства, саботаж и тайна размяна на съобщения, твърди "Монд".

Никакви оръжия и материали не са били иззети, нито пък е идентифициран местен съучастник на 15-имата агенти, които изглежда не са осъществявали никакъв контакт със служителите на посолството на Русия във Франция.

Руските шпиони са действали според "Монд" във Великобритания, България, Крим, Молдова и Черна гора, отбелязва Франс прес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна