Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обяви български дипломат за персона нон грата

Това е реципрочно действие, което руската страна практически е длъжна да направи, коментира Тома Биков от ГЕРБ

| обновено на 05.12.19 в 12:24

Посланикът на България в Руската федерация Атанас Кръстин e бил извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му е била връчена нота.

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, руското външно министерство обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва, който трябва да напусне Русия до 24 часа.

Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври. 

Обявяването за персона нон грата на българския дипломат в Москва е огледалният отговор, за който предупредихме. Това съобщи източник на БНР в руското министерство на външните работи.

Предупреждението дойде в края на октомври, веднага след като у нас беше обявен за персона нон грата дипломат от руското посолство в София с ранг първи секретар по подозрение в шпионска дейност.

Той беше обвинен от прокуратурата, че е общувал регулярно с български граждани, сред които високопоставен служител с достъп до класифицирана информация.

Тогава руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че Москва ще разгледа ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика.

Представители на управляващата коалиция в парламента не допускат актът на Русия да е пряко свързан с изказването на руския президент Владимир Путин от вчера, че България "умишлено" бави проекта „Турски поток“. От ГЕРБ и патриотите заявиха, че случаят  с отзоваването на български дипломат от посолството ни в Москва се позовава на реципрочно действие.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че днешният дипломитечески ход от страна на Русия не е пряко свързан с изказването на руския президент Владимир Путин за „Турски поток“:

"Не мисля, че има връзка с това. Включително и в Германия, с германски дипломат беше направено същото действие, когато Германия отзова руски дипломати. И както виждате, „Северен поток“ не страда от това.

Това, което се е случило днес, е реципрочно действие на наши действия във връзка с отзоваване на руски дипломати от България", отбеляза Тома Биков.

Лидерът на НФСБ  и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов също видя реципрочност в действията на Москва, въпреки че допусна възможна връзка с обявеното от Путин:

„Може да се направи връзка, но не мисля, че икономическите въпроси трябва да бъдат пряко свързани с доказан шпионаж. С безспорни факти на шпионаж от страна на главния секретар на руското посолство“.

Отзоваването на български дипломат едва ли ще се отрази на българо-руските отношения, смята Тома Биков:

„Доколкото разбрах - след разговор с външния министър г-жа Захариева, разговорът в посолството е бил съвсем добронамерен на нашия първи дипломат там.

Така че смятам, че отношенията между България и Русия нямат промяна към този момент и общите проекти и добронамереността между двете страни остава валидна. Просто това е едно реципрочно действие, което руската страна практически е длъжна да направи“, каза още Биков.

Валери Симеонов коментира, че отношенията между двете страни трябва да са преди всичко на икономическа основа:

"Не мисля, че ще се разрази някакъв сериозен скандал. Това са едни стандартни, ответни действия, свързани с отстраняването, с експулсирането на главния секретар на руското посолство преди около месец. Отношенията на България с Русия, на първо място, трябва да са икономически. С други думи, България трябва да си гледа интересите“, каза Симеонов.

Кристиян Вигенин от БСП, бивш външен министър, също се позова на дипломатическата практика в случая:

“Често се прилага, когато бъде изгонен дипломат реципрочно, страната, чийто дипломат е изгонен - прави същото“.

Той обърна внимание, че явно това е сигнал за проблем:

“Смятам че и отговорът на министър-председателя Борисов вчера беше достатъчно премерен и ясен по отношение на ангажимента му към строителството на “Турски поток“, каза още Вигенин и призова:

“Да се опитат да нормализират тези взаимоотношения“.

ДПС отказа коментар по темата.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!