Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландското председателство излезе с предложение за бюджета на ЕС в периода 2021-2027 година

Снимка: БГНЕС

Финландското председателство на ЕС излезе с предложения за финансовата рамка на Съюза в периода 2021-2027 година, като се предвижда намаляване на средствата за селско стопанство и за кохезионна политика.

В бюджета са предвидени и 57 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй" във връзка с ядрената сигурност на ЕС .

Общо 1 трилион и 87 млрд. евро да бъдат заложени във финансовата рамка на ЕС за следващия 7-годишен период, предлага финландското председателство.

Поне 25% от средствата ще бъдат заделени за борба с климатичните промени, 30,7% за земеделска и 29,7% за кохезионна политика.

Парите за селскостопанска политика са 334 млрд. евро, като за предишния период - 2014-2020 година, те са близо 373 милиарда.

Намаляване има и на средствата по кохезионна и регионална политика - предлага се за следващите 7 години те да бъдат 323 млрд. евро спрямо почти 352 млрд. за настоящия период.

Финландското председателство отбелязва, че орязванията в двете политики са ребалансирани спрямо предложените намаления от Европейската комисия.

Предлага се също така механизъм, който да създаде връзка между върховенството на закона и получаването на средства по еврофондове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна