Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Парламентът прие на второ четене държавния бюджет за 2020 година

Снимка: БГНЕС

В четвъртък късно вечерта парламентът одобри на второ четене държавния бюджет за следващата година.

През последния от дните за дебати по Бюджет 2020 година депутатите одобриха изненадващо, че размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас ще бъде 8 лева за 2020 година. По-рано през деня това предложение на БСП, както и предложението на управляващите за партийна субсидия от 1 лев бяха отхвърлени в пленарна зала.

Но по предложение на Емил Димитров от "Обединени патриоти" депутатите се върнаха отново на гласуването на чл. 64, в който се определя размера на партийната субсидия, в законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. и този път подкрепиха предложението на БСП за 8 лева субсидия на действително получен глас. "За" предложението гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се въздържа.

През днешния ден депутати гласуваха и увеличение с 600 млн. лева на средствата за образование през следващата година, като  общо за сектора на образованието са предвидени близо 5 млрд. лева.

Предвидено е и увеличение с 10% на заплатите в бюджетната сфера, като в държавния бюджет са заложени средствата за отделните министерства. За социалните работници ръстът на възнагражденията ще бъде до 15%, а за педагогическия персонал  - 17 на сто.  Образованието е определено като най-големият приоритет във финансовата рамка на страната, която за първи път от 11 години насам е балансирана.

Депутатите одобриха и средствата за обществените медии - Българското национално радио ще получи 47 млн. лева, а Българската национална телевизия - 70 млн. лева.

Вчера депутатите започнаха работа по финансовата рамка за 2020-а, която е изчислена при прогнозиран ръст на икономиката от 3,3 на сто, като бяха гласувани бюджетите на част от министерствата.

Догодина е предвидена възможност за изтегляне на нов дълг от малко над 2 милиарда лева, включително и чрез емисия на външните пазари. Това обаче няма да се отрази негативно на общата задлъжнялост на страната ни, посочват управляващите.

Вчера управляващите подкрепиха и по-високи заплати за социалните работници по инициатива на левицата.

На второто четене на бюджета депутатите гласуваха днес за квота от 350 милиона лева за ваучери за храна.

Също така беше потвърдена сумата от 610 лева като размер на минималната работна заплата за държавен служител. Това е сумата и за всички останали, но по закон - тя се определя с постановление на кабинета.

В края на днешния ден парламентът също така реши, че система за видеонаблюдение и контрол трябва да има и в лицензираните складове за алкохол и тютюневи изделия. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2020 година депутатите приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Освен в складовете, видеокамери трябва да се монтират и на всички места, определени за влизане или напускане на физически лица от обекта. През ноември с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът гласува подобно видеонаблюдение да има в данъчните складове за горива (бензин, газьол, керосин и др.).

Без очакваните дебати бяха одобрени текстовете за местата за краткосрочно отдаване под наем. Те ще подлежат на регистрация, а при тежко нарушение може онлайн платформите, които ги предлагат, да бъдат спирани между 14 и 30 дни.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.