Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският парламент ратифицира спорното споразумение с Либия

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С огромно мнозинство турският Меджлис ратифицира споразумението между Либия и Турция за определяне и взаимно признаване на морските юрисдикции. Двустранното споразумение определя морски граници между двете страни, които Гърция, Египет и Кипър смятат за неприемливи, тъй като нарушават техните морски пространства.

293 от 306 депутати, които участваха в гласуването, (от общо 600) ратифицираха споразумението, което беше подписано миналата сряда (28.11.2019 г.) при среща на президента на Турция Реджеп Ердоган с лидера на Правителството на националното съгласие на Либия Файез ал-Сарадж. Двете страни подписаха и меморандум за сътрудничество във военна и сферата на сигурността. Съгласно морското споразумение турската изключителна икономическа зона минава в непосредствена близост до гръцкия остров Крит. Атина на следващия ден привика турския посланик и поиска обяснения.

През март 2019 г. Гърция, Кипър и Израел подписаха споразумение за създаване на т. нар. Източносредиземноморски тръбопровод, който да пренася природен газ от района към Европа. Трасето на проекта за 7 млрд. долара обаче също преминава през морски участък, включен в споразумението между Анкара и Либия.

Вчера службата на Европейския съюз за външна дейност поиска разяснения във връзка с меморандума, както и Турция незабавно да предаде на ЕС пълния текст на споразумението с Либия и призова Анкара да спазва международното право и да уважава суверенитета на страните в района, включително Гърция и Кипър.

Споразумението между Либия и Турция увеличава съществуващите и до момента противоречия между страните в Източното Средиземноморие. Кипър раздели морското пространство край острова на 13 участъка, но блоковете 1, 4, 5, 6 и 7 съвпадат и с територии, към които Анкара има претенции. От април 2017 г. турският сеизмичен кораб „Барбарос Хайреддин паша“ извърша проучвания край Острова на Афродита. По-късно Турция изпрати още един сеизмичен съд и от пролетта на тази година и два сондажни кораба – „Фатих“ и „Явуз“ – в тези води. Те са охранявани от съдове на турските военноморски сили.  

Същевременно, освен правителството на Файез Сарадж в Триполи, подкрепяно от Турция, в Либия съществува и паралелна администрация в Бенгази, която е съюзник с ген. Халифа Хафтар, чиято основна база е гр. Тобрук. Ген. Хафтар се ползва с подкрепата на Египет, Обединените арабски емирства, Русия и Франция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!