Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва седмото издание на инициативата "Дни на донорството"

Събитието ще бъде подкрепено от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Снимка: БГНЕС

Седмото издание на инициативата "Дни на донорството" започва днес в столична болница. Събитието има благотворителна цел - да подпомогне двойки с репродуктивни проблеми да се сдобият с деца.

Инициативата ще събере на едно място място донори на репродуктивен материал /яйцеклетки и сперматозоиди/, реципиенти, очакващи донор, майки на деца, родени след ин витро процедура, както и специалисти в областта на репродуктивното здраве. Целта е да се популяризира донорството, казва Мариела Куртева от фондацията "Майки за  донорството".

"Ще разказваме за  донорството, ще разказваме за пътя, ще разказваме за семейства как могат да бъдат полезни".

За последните пет години с подкрепата на фондацията са родени близо 1 500 деца, а с всяка следваща година броят на донорите нараства с 20 на сто, благодарение на усилената работа за популяризиране на каузата. 

Какво предстои от днес до неделя обясни Мариела Куртева:

"Ще бъдат прегледани сто жени и сто семейства ще получат шанса да имат своят първичен преглед при репродуктивен специалист и да тръгнат да сбъдват мечтата си за дете. Ще има и много подаръци".

Ще бъде открит информационен кът за донорството на органи и тъканни клетки, част от националната кампания "Да, за живот". За децата ще има специална програма с много изненади.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна