Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фандъкова покани Кристиян Кръстев да поеме транспорта в Столичната община

Кръстев беше министър на транспорта в служебното правителство на Марин Райков през 2013 година

Снимка: БГНЕС
Бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев е поканен от Йорданка Фандъкова да работи за подобряване на транспортната инфраструктура в София. В Столичната община Кръстев ще заема длъжността заместник-кмет по транспорт и транспортна инфраструктура.

Фандъкова предлага да бъде преименувано и самото направление на „Транспорт и градска мобилност“. Днес Йорданка Фандъкова представи структурните промени в управлението на Столичната община и обновяването на екипа си. Тя се надява, че Столичният общински съвет ще гласува   доклада за това през този месец, за да може от 1 януари 2020 г. и административните реформи да влязат в сила. 

След като наскоро обяви, че досегашния изпълнителен директор на Агенцията по инвестиции към Столичната община Владимир Данаилов ще поеме новото направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ като зам.-кмет, днес кметът Йорданка Фандъкова обяви още едно попълнение в екипа си. Това е бившият министър на транспорта Кристиан Кръстев, на когото Фандъкова ще разчита за направлението „Транспорт и градска мобилност“. Очакванията в тази посока са пускането на довеждащия транспорт, актуализация на разписанията на целия градски транспорт, програма за изграждане на спирки и мерки за облекчаване на трафика. 
Името на зам.-кмета по строителството все още не е ясно, но Йорданка Фандъкова издаде, че това ще е инженер с доказан опит. Той ще трябва да гарантира повече ред и контрол в строителството и ремонтите, посочи Фандъкова, като направлението ще се казва „Обществено строителство“:

Кристиан Кръстев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Марин Райков през 2013 година. Преди това управляваше нискотарифната авиокомпания Wizz Air у нас.

За да се обезпечи работата на новото направление с повече експерти, както и по-добрата организация на работа - ОП „Софпроект“ ще премине на директно подчинение на зам.кмета по строителството. А досега оглавяваното направление от Ирина Савина „Инвестиции и строителство“  ще бъде изменено в   „Европейски политики, международна дейност и туризъм“, отново на нейно подчинение. 

За гарантиране на координирането на големите инфраструктурни проекти дирекция „Инвестиционно отчуждаване“ пък преминава на пряко подчинение на главния архитект на София. Кметът Йорданка Фандъкова предлага и да се удължи работното време на деловодството, така че и през събота да има връзка със СО (до 14 ч. В момента деловодството работи от 7:30 до 19:30 ч). 
Докладът за структурните промени ще внесен за разглеждане от общинските съветници в понеделник, 9 декември, а на 19 декември кметът  очаква новата структура да бъде приета, за да влезе в сила от 1 януари 2020 година. Към доклада са приложени и предложенията на районните кметове на „Красно село“, „Нови Искър“ и „Слатина“ за реформи в тези местни администрации. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от