Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: Комерцбанк може да отвори ИТ център в България с 400 специалисти

Среща на Емил Караниколов и Карстен Битнер от Комерцбанк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската банка "Комерцбанк" (Commerzbank) обмисля да открие хъб за информационни технологии (ИТ) в България и да наеме повече от 400 ИТ специалисти, заяви българският министър на икономиката Емил Караниколов, цитиран от Ройтерс.

Караниколов посочи, че се е срещнал с Карстен Битнер от Group Technology Foundations (Групата на технологичните фондове) на "Комерцбанк", който е представил инвестиционните планове на голямата немска банка.По думите на Битнер първоначално ще бъдат открити 400 работни места за висококвалифицирани IT специалисти, като тенденцията е те да нараснат до 600.

От своя страна Караниколов е заявил, че намерението за инвестиция на Комерцбанк е поредното доказателство за положителното развитие на ИТ сектора в България и допринася за затвърждаване образа на страната ни като привлекателна и конкурентоспособна инвестиционна дестинация.

От вторият най-голям кредитор в Германия обаче отказаха да коментират тази информация, предаде Ройтерс.

В бързо разрастващия се информационен и комуникационен сектор в България работят над 60 000 души, а продажбите му надхвърлиха 5,5 милиарда лева (над 3 млрд. долара) през 2018 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна