Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът предлага механизъм за независимо разследване на главния прокурор

Нова правна фигура със статут на прокурор и 7-годишен мандат ще може да разследва обвинител номер едно

| обновено на 07.12.19 в 11:40
Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на правосъдието Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

Правителството се събра днес на извънредно заседание, за да разгледа законодателни промени в отговор на препоръките на Венецианската комисия, свързани с въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

С промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт се предлага създаването на нова правна фигура със статут на прокурор, завеждащ отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура. Той ще се избира с мнозинство от 2/3 от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и ще има 7-годишен мандат.

Това е фигурата на абсолютно независим прокурор, който ще разследва главния, посочиха премиерът Бойко Борисов и министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Във връзка със становището и препоръките на Венецианската комисия премиерът Бойко Борисов обясни, че ще се търси наказателна отговорност само на главния прокурор.

„Извънредността на заседанието е, за да се покаже желанието ни да се съобразим с всички препоръки, направени от Венецианската комисия“, каза министър-председателят, като допълни:

„Нашето предложение беше „тримата големи“ да  имат еднаква подсъдност. Те считат, че така би се накърнила независимостта на съдебната система, на съдиите специално.

Ние се съобразяваме с това и в предложението го изваждаме като възможност. Оставаме само да се търси наказателна отговорност на главния прокурор.

С изменението, което правим днес, създаваме ново звено - абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението. Казвам  - това е хипотеза при извършено престъпление“.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов даде информация за статута на новата правна фигура, която се създава:

„Прокурор, завеждащ отдел „Инспекторат“  във Върховната касационна прокуратура. Той се избира отделно от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от две трети и с мандат седем години“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна