Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код заради поледици в 11 области на страната

Снимка: БГНЕС

Жълт код за поледици е обявен в 11 области в страната, информира на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология.

Предупреждението е в сила за: Благоевград, Кюстендил, Перник, София област, София-град, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Стара Загора и Хасково.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и да се съобразяват с пътната обстановка, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ и МВР.

Пътните настилки в района на София и Кюстендил са заледени вследствие на падналия леден дъжд и отрицателните температури. Настилките се обработват за движение при зимни условия, съобщават още  от АПИ.

Катастрофи по заледените пътища

Няколко верижни катастрофи станаха на автомагистрала "Тракия" в района на Вакарел тази сутрин. Заради инцидента движението в посока София е силно затруднено.

Пътнотранспортно произшествие е станало на 18 км в посока София. Първо са се ударили ТИР и лека кола, а след това, на метри от първото произшествие става второ, при което се удрят над 10 автомобила. Двама от водачите са откарани в болница. Заради инцидента в момента е ограничено движението в едното платно в посока София. На място има екипи на „Пътна полиция“.

Друга верижна катастрофа е станала тази сутрин на столичния бул. „Цариградско шосе“. Няма пострадали, а движението вече е нормализирано. За кратко тази сутрин беше затворен и пътят София-Своге заради работата по опесъчаване на шосето.

В София 160 снегопочистващи машини са извършили обработки със смеси срещу заледяване. Извършено е разпръсване на смеси срещу заледяване поради ниските температури и леден дъжд през нощта, съобщи пресцентърът на Столичната община.

През деня при необходимост с цел извършване на обработки може да бъдат затваряни за движение временно пътни участъци.

Няколко катастрофи станаха и в област Благоевград тази сутрин заради заледени пътища и улици. Ударите са били леки и няма пострадали хора. Временно движението по автомагистрала „Струма“ беше ограничено в едната лента заради катастрофа. От АПИ предупреждават водачите да бъдат особено внимателни в отсечката Симитли-Предел-Банско и на главния път Е-79 от Благоевград до Кресна.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ - api.bg, както и по всяко време на денонощието на телефон 0700 130 20 в АПИ.

Всички основни пътни артерии на територията на община Перник са третирани със сол и пясък, заради образувалата се през нощта поледица и са проходими при зимни условия, съобщиха от пресцентъра на общината. Екипи на община Перник и фирмите, извършващи зимното почистване, са били на терен през цялата нощ и са координирали работата на почистващите машини.

В ранните часове на деня е започнало  и третирането със сол и на тротоари и улици в центъра на Перник, около пазарите и в кв. „Изток“. Градският транспорт се движи без проблеми и по разписание, а тиражираната информация за обърнал се в района на кв. Калкас автобус е невярна. Автобусът не е могъл да се изкачи до най-високата точка на квартала и е изчакал почистващата машина да третира пътя със сол, за да може да довърши курса си.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна