Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Санкциии след клип, показващ изнасянето на диви прасета от санитарна зона за АЧС

Животните са залавяни с капани и пускани в частно ловно стопанство

Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дирекцията по горите в Пазарджик извърши проверка по повод разпространен в социалните мрежи видеоклип, на който се вижда как в санитарните райони заради африканската чума в община Ракитово се ловят диви прасета с капани. Според информацията целта е била те да се пуснат в частни дивечовъдни стопанства за платен ловен туризъм. Фирмата-концесионер ще бъде глобена. 

Клипът е заснет от член на ловната дружинка в село Црънча. Работникът, който с капан превозваше диво прасе, обясни, че изпълнява нареждане на началника си и собственика на частното стопанство.

Това е недопустимо, коментира кметът на село Црънча Ангел Руков, който също е ловец:

„Няма как да се хващат прасетата отвънка и да се вкарват вътре в загражденията. Частен лов си правят. Нямат право“.

При проверка в местността „Каркария“ е установено, че на пропускателния пункт на частното дивечовъдно стопанство няма изградена дезинфекционна площадка за превоз на средства и хора. Няма дневник за посетителите, няма и предпазно облекло като мярка срещу африканската чума.

Нарушени са правилата за биосигурност и най-вече - нарушена е заповедта, според която дивите прасета се отстрелват на място, след което се подава сигнал до съответното Горско стопанство.

На фирмата концесионер ще бъде съставен акт за административно нарушение.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от