Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ растеж на германския износ през октомври за втори пореден месец

Германският износ нарасна изненадващо силно през октомври за втори пореден месец, показват данни на федералната немска статистика Destatis, които са в подкрепа за растежа на най-голямата европейска икономика, макар и на доста ниска предавка.

Общият износ на стоките, произведени в Германия, нарасна през октомври с 1,2% до 119,5 млрд. евро спрямо септември, когато се повиши с 1,5% и при прогноза на финансовите пазари за понижение на експорта с 0,3 на сто. Износът в посока на останалите страни-членки на съюза беше в размер на 70,0 млрд. евро, а към трети страни - 49,5 млрд. евро.

В същото време германският внос остана на септемврийското ниво от 98,0 млрд. евро, когато се увеличи с 1,2%, докато очакванията бяха за понижение на импорта с 0,1 на сто.  Вносът в Германия от ЕС беше в размер на 55,2 млрд. евро, а от трети страни - за 42,8 млрд. евро.

Спрямо година по-рано германският експорт нарасна през октомври с 1,9%, но след повишение с цели 4,6% месец по-рано, докато вносът се сви с 0,6% след повишение с 2,2% през септември.

Изненадващо силното нарастване на износа доведе до разширяване на търговския излишък на Германия на сезонно-коригирана база през октомври до 20,6 млрд. евро от 19,2 млрд. евро през предишния месец.

На некоригирана база търговският излишък нарасна още по-силно до 21,5 млрд. евро от 21,2 млрд. евро през септември и 18,7 млрд. евро година по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за позитивен търговски баланс в размер на 19,3 млрд. евро.

Според данни на Бундесбанк балансът по текущата сметка на Германия пък се разшири през октомври до 22,7 млрд. евро от 20,3 млрд. евро през септември и очаквания за излишък в размер на 20,0 млрд. евро.

Днешните по-добри от очакваното данни предполагат, че нетната търговия може да окаже позитивно влияние върху брутният вътрешен продукт на Германия и в началото на последното тримесечие за годината. Нарастването на износа с 1,0% през третото тримесечие беше една от причините за избягване на попадането на немската икономика в техническа рецесия през трите месеца до края на септември.

Силните експортни данни обаче следват оповестените през миналата седмица негативни данни за индустриалното производството и за промишлените поръчки през октомври, сочещи за продължаваща слабост на този важен за германската икономика сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!