Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай се надява на търговска сделка със САЩ възможно най-скоро

Китай желае да сключи търговска сделка със Съединените щати възможно най-скоро на фона на продължаващи двустранни интензивни дискусии и преди новите американски тарифи върху вноса на китайски стоки да влязат в сила в края на настоящата седмица.

Пекин се надява, че може да постигне търговско споразумение със САЩ, което удовлетворява и двете страни, заяви в понеделник пред репортери помощник-министърът на търговията Рен Хонбин.

"Относно въпроса за търговските разговори и преговори на Китай със САЩ, ние желаем двете страни - на основата на взаимно уважение и равнопоставеност - да продължат да преговарят при отчитане на основните интереси на другата страна и да постигнат възможно най-скоро споразумение, което да удовлетвори и двете страни", заяви Рен Хонбин, цитиран от Ройтерс.

Китай и Съединените щати продължават да се договарят за т.нар. "първа фаза" от търговското споразумение, насочена към деескалиране на продължаващия вече 17 месеца търговски спор, но все още не е ясно дали такова споразумение може да бъде постигнато в близко бъдеще.

Трябва да се има предвид, че следващият кръг на нови тарифи, които САЩ да наложат върху вноса на китайски стоки, се очаква да влязат в сила на 15-и декември (в края на настоящата седмица).

В хода на последните преговори Китай поиска да бъдат премахнати някои от съществуващите американски тарифи, наложени върху китайски стоки на стойност около 375 млрд. долара, в допълнение към отмяна и на планираните за 15-и декември мита за останалия китайски вноса за САЩ в размер на около 156 млрд. долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска Китай да се ангажира с конкретни минимални покупки на американски селскостопански продукти, наред с други отстъпки в областта на правата на интелектуална собственост, валутната обмяна и достъпа до пазарите на финансови услуги в Китай за американските компании.

В петък икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че двете страни разговарят почти ежедневно, но в момента няма планове за разговори лице в лице или за церемония за подписване на търговско споразумение между Тръмп и китайския президент Си Цзинпин.

По-малко от седмица преди крайния срок (преди да влязат в сила новите американски мита) и на фона на провеждащите се "интензивни" преговори, Къдлоу посочи, че Доналд Тръмп ще вземе окончателното решение за планираните за 15-и декември тарифите, които ще се отразят на вноса в САЩ на мобилни телефони, преносими компютри, играчки и дрехи, произведени от Китай.

"Ще трябва да видим, но в момента продължаваме напред", отбеляза и самият Тръмп през миналата седмица. "На 15 декември може да се случи нещо, но все още не обсъждаме това. Водим обаче много добри дискусии с Китай".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!