Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък спад на хотелските резервации във Венеция след наводненията

Наводнения във Венеция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Туристите избягват Венеция след поредицата изключително високи приливи вълни и наводнения през миналия месец, а спадът на резервациите носи нови икономически неволи на града на лагуната, предаде Ройтерс.

Венеция, която е изключително популярна по света заради каналите, историческите забележителности и изкуството, понесе най-тежката седмица на наводнения в средата на ноември, откакто се води тази статистика от 1872 година. Само за седем дни са покачвания на равнището на водата над 140 сантиметра.

Макар водата бързо да се отдръпна картините на наводнения град останаха в съзнанието на хората и хотелиерите отчитат 45 процента отказани резервации плюс липса на нови резервации.

Обикновено по това време всичко е резервирано за Нова година и започваме да резервираме за Карнавала (през февруари), но в момента всичко е замряло, казва Краудио Скарпа, шеф на асоциацията на хотелиерите във Венеция.

Градът привлича над 25 милиона посетители годишно, като туризмът носи около три милиарда евро годишно на множеството хотели и магазини.

Беше истинска катастрофа, казва Кристина Джусани, председателка на асоциацията на магазинерите Конфезерченти (Confesercenti). Почти 95 процента от магазините пострадаха от приливите, но ние работихме здраво и за по-малко от седмица всичко е чисто и работи, посочи тя. Според нея, ако хората искат да помогнат на Венеция да се възстанови, трябва да дойдат и да си напазаруват за Коледа от града.

Кметът Луиджи Бруняро оценява щетите от ноемврийските наводнения на 1 милиард евро.

Антонело Де'Медичи, шеф на местната туристическа организация Федертуризмо венето (Federturismo Veneto), каза, че туристите не са разбрали, че приливите бързо са се отдръпнали, което означава, че градът е бил в прилично състояние 24 часа след наводненията.

"Венеция е жизнеспособен град, който може да се възстанови подобно на малко други градове в света", изтъкна той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени