Eмисия новини
от 23.00 часа

Обсъждат поредната отмяната на срока за изработване на проектозакон за земите

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по земеделие днес ще обсъди поредната отмяната на срока за изработване на проектозакон за земите. Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане до 5-ти декември, но не получи подкрепа от най-големите браншови организации и ще бъде оттеглен за преработване.

Това е четвъртият неуспешен опит за разработване на закон, който да обедини в себе си цялото поземлено законодателство и да регламентира собствеността и ползването на земеделските земи у нас. Срещу поредния вариант обаче възразиха на практика всички браншове. Зърнопроизводители откриха правни слабости в текстовете, които засягат видовете договори за земята, регистрирането и прекратяването им, както и създаването на мотиви за ползване.

Според собствениците на земи в някои от текстовете се посяга на конституционното право на частна собственост, което в случая засяга над три милиона души. Според Мая Манолова пък законопроектът на практика връща ТКЗС-ата.

Освен това все още не е ясна новата обща селскостопанска политика на Европа, а е добре българските земеделски закони да бъдат съобразени с нея. Така законопроектът за земята ще се върне на изходна позиция, а експерти и бранш започват да разработват текстовете му отново.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от