Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барса изхвърли Интер от Лигата, Аякс отпадна след загуба у дома

Ансу Фати (№31) вкарва победния гол за Барселона в Милано.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Интер отстъпи у дома на Барселона с 1:2 в последен двубой от група "F" на Шампионската лига и отпадна от по-нататъшно участие в надпреварата.

„Нерадзурите“ се нуждаеха само и единствено от пълен успех срещу каталунците, за да продължат напред в най-престижния европейски клубен турнир. в началото Ромелу Лукаку пропусна сам срещу вратаря на „блаугранас“ Нето, а в 23-та минута Барса, противно на логиката, поведе в резултата. Хубав пас на Антоан Гризман стигна до наказателното поле на Интер, Диего Годин не се намеси убедително и топката попадна в непокрития Перес, който от близка дистанция не остави шансове на Ханданович. В края на първата част играчите на Антонио Конте възстановиха равенството чрез Лукаку, който след изстрел и лек рикошет преодоля Нето за 1:1.

Във втората част двата отбора започнаха по-предпазливо. Барса изпусна 2-3 добри ситуации за контраатака, но малко след влизането си в игра, младата сензация на каталунците Ансу Фати реализира след страхотен изстрел с левия крак. Така, той стана най-младият футболист, отбелязал гол в историята на Шампионска лига, на едва 17-годишна възраст.

До края Интер не успя да отвърне и така се прости с шансовете си за класиране напред. В другия мач от групата Борусия (Дортмунд) си свърши работата, побеждавайки, макар и трудно, Славия (Прага) на „Сигнал Идуна Парк“ с 2:1. Джейдън Санчо вкара гол и подаде за този на Юлиан Брандт, но домакините трябваше да треперят до последно след изгонването на Юлиан Вайгъл в 77-та минута. Така, Барса завърши първа в групата, втори остана Борусия, а към Лига Европа потегли Интер.

В другите групи най-сериозната изненада дойде от Амстердам, където миналогодишният полуфиналист в надпреварата Аякс бе изхвърлен от турнира след домакинско поражение от Валенсия с 0:1 в група "Н". Единственото попадение в срещата реализира Родриго в средата на първата част. Възпитаниците на Ерик тен Хаг бяха в най-изгодна позиция преди последните срещи, водейки съответно на Челси и Валенсия с две точки. Загубата и успехът на Челси у дома над Лил с 2:1, обаче, обърна нещата в негативен аспект за холандците, които се сбогуваха със съревнованието рано-рано, след като изиграха великолепен турнир миналата година и бяха близо дори до финала в Мадрид.

Аякс допусна загуба у дома от Валенсия.

В другата среща играчите на Франк Лампард стигнаха до трите точки след голове на Тами Ейбрахам и Сесар Аспиликуета, а Лоик Реми вкара почетния гол за французите. Така, към осминафиналите продължиха Валенсия и Челси, като „прилепите“ завършиха на първа позиция заради по-добрите си показатели в преките мачове с лондончани, докато Аякс ще играе в Лига Европа. От група "G" Лион се добра до равенство у дома срещу Лайпциг и се класира за елиминациите заедно с вече осигурилия си място на 1/8-финалите германски представител, докато Бенфика постигна класически успех над Зенит с 3:0, който им гарантира в крайна сметка участие в Лига Европа.

Ето и всички резултати от снощи:

Група "Е":

Наполи – Генк 4:0

Залцбург – Ливърпул 0:2

Група "F":

Борусия (Дортмунд) – Славия (Прага) 2:1

Интер – Барселона 1:2

Група "G":

Бенфика – Зенит 3:0

Лион – РБ Лайпциг 2:2

Група "Н":

Аякс – Валенсия 0:1

Челси – Лил 2:1.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени