Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен шанс за договаряне на кабинет в Израел

| обновено на 11.12.19 в 18:09
Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел е по пътя на третите предсрочни избори за тази година. В 1 часа българско време изтича крайният срок за съставяне на коалиционно правителство, което е малко вероятно, след като сегашният премиер Бенямин Нетаняху и центристкият му опонент Бени Ганц не успяха да се договорят за коалиция.

Междувременно Кнесетът още тази сутрин прие на първо четене законопроект за незабавно разпускане на депутатите и насрочване на нови избори за 2 март. До края на деня трябва да има още три гласувания в парламента. От септември правителствената криза не може да намери решение.

Бенямин Нетаняху, начело на партия „Ликуд“, и Бени Ганц - бивш шеф на Генщаба и лидер на центристката партия „Синьо и бяло“, водят преговори за правителство на националното единство, но така и не се разбраха кой да бъде начело. 

Бени Ганц

Първо коалиция се опита да направи Нетаняху, след него не успя и Ганц.

Разковничето към властта държи Авигдор Либерман -  лидер на националистическата партия „Наш дом Израел“. Той обаче отказа да подкрепи както Нетаняху, така и Ганц и ги обвини, че поставят партийните интереси над националните.

Миналия месец срещу Бенямин Нетаняху бяха повдигнати обвинения за подкуп и измами по три отделни корупционни случая. Процесите все още не са започнали, но според израелското законодателство Нетаняху може да продължи да бъде премиер, въпреки обвиненията.

Натискът срещу израелският премиер се засилва и преди изборите за лидер на партия Ликуд на 26 декември. Това е първият официален опит за отстраняване на Нетаняху от лидерското място и ако това стане - новият лидер на „Ликуд“ ще бъде и кандидатът за премиер на следващия предсрочен вот.

Според проучванията на общественото мнение новите избори ще доведат до същия резултат  и до нова криза при сформиране на правителство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна