Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Чуждестранни групировки участват в либийския конфликт

Снимка: Ройтерс

Многобройни въоръжени групировки от Судан и Чад са били въвлечени в конфликта в Либия тази година, сочи нов доклад на ООН, който обаче не споменава присъствие на руски бойци, за което наскоро съобщиха медии, предаде АФП.

Русия отрича информациите, че няколкостотин наемници подкрепят военачалника Халифа Хафтар, който през април започва офанзива срещу Триполи и групировките, подкрепящи международно признатото правителство на националното съгласие.

В доклада се изброяват пет судански и четири групировки от Чад, които са допринесли с няколко хиляди бойци към двете страни в конфликта.

Но дипломат, пожелал анонимност, коментира, че е „публична тайна огромния брой руски наемници, воюващи в Либия“.

Причината, поради която не са споменати в документа, е, че тяхната дейност започва след периода, който докладът обхваща.

„Знаем, че тече процес на събиране на доказателства за обхвата на руската активност“, каза още дипломатът.

Халифа Хафтар  

Резюме на доклада разкрива още, че Йордания и ООН редовно са подпомагали Хафтар, а Турция правителството в Триполи, в нарушение на оръжейното ембарго на ООН, наложено над Либия от 2011 г.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че е готов да изпрати военни в Либия в подкрепа на правителството на националното съгласие. 

В реакция Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар предупреди днес, че ще потопи всеки турски кораб, който наруши морската граница на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!