Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аун Сан Су Чи защитава Минама пред Международния съд в Хага

Аун Сан Су Чи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият символ на демокрацията Аун Сан Су Чи отново излиза на международната сцена днес в съд на ООН в опит да защити армията на родната си Мианма от обвинения в геноцид над мюсюлманското малцинство рохинги, предаде АП.

Представлявайки страната си като външен министър в Международния съд на ООН в Хага, тя води защитата на кампанията на въоръжените сили срещу рохингите през август 2017 г., която бе предприета в отговор на екстремистка атака.

Аун Сан Сучи отхвърли „намерение за извършване на геноцид“. Обръщайки се към съдиите в Хага, тя призна, че армията може да е използвала непропорционална сила, но каза, че това не доказва намерение да се избие малцинството.

Бежански лагер с рохинги в Бангладеш.

Над 700 000 рохинги избягаха в съседен Бангладеш от „кампанията на етническо прочистване, придружена с масови изнасилвания, убийства и палежи на домове“, както бе определена офанзивата.

74-годишната Аун Сан Су Чи бе отличена с Нобел за мир през 1991 г., но след военната операция последваха многобройни призиви да бъде лишена от наградата.

На днешното изслушване тя трябва да защити същите въоръжени сили, които я държаха под домашен арест в продължение на 15 години.

Искът срещу Мианма е заведен от правен екип от Гамбия от името на 57-членната Организация за ислямско сътрудничество, като азиатската държава се обвинява в геноцид над рохингите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна