Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БАН: „Харта за македонския език“ вреди на двустранните отношения

Българска академия на науките
Снимка: Ани Петрова

Българската академия на науките (БАН) излезе с позиция против „Харта за македонския език“, приета от Академията на науките и изкуствата в Скопие на 3 декември. Според БАН документът съдържа неверни и неприемливи позиции, които вредят на отношенията между двете съседни страни.

В Хартата са налице аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език, определян в Скопие като „македонски“, посочват от БАН. И допълват, че документът предизвиква сериозни научни възражения, поради което е бил обсъден от ръководството на Академията, и за него са изготвени становища от три института - Института за български език, Кирило-методиевския научен център и Института за исторически изследвания.

Становищата и хартата са били обсъдени на заседание на академиците и член-кореспондентите днес, след което позицията на БАН остава непроменена, а именно - официалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език, като неговите произход, история и характер в хартата са представени некоректно и с подмяна на научната терминология.

За становището на Българската академия на науките ще бъдат уведомени Народното събрание и висшите държавни институции у нас, посочват още от БАН.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.