Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев се срещна с Великия магистър на Малтийския орден

| обновено на 12.12.19 в 14:03
Великият магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето пристигна на двудневно държавно посещение по покана на президента Румен Радев.
Снимка: БТА

България и Малтийският орден засилват сътрудничеството си. Това декларираха след среща в София президентът Румен Радев и Великият магистър на Малтийския орден. Той е един от най-древните християнски ордени и развива благотворителна, социална и хуманитарна дейност в цял свят.

Президентът и фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето обсъдиха въпроси от взаимен интерес. Радев благодари за материалната и духовна подкрепа на Малтийския орден в болници, училища, институции за социално слаби и за хора с увреждания.

"Утре заедно с Великия магистър ние ще открием първия за България високотехнологичен уред "Нирвана" за рехабилитация на деца, страдащи от детска церебрална парализа, който е осигурен в една от болниците в София с подкрепата на посолството на Малтийския орден в София".

С подкрепата на посолството на Малтийския орден ще бъде доставен ехограф за софийска болница, както и линейка за болницата в Дупница. Великият магистър подчерта, че България е фактор на стабилност и мир в региона. Сред обсъжданите теми беше и миграцията.

"Малтийският орден се ангажира сериозно да помага на много страни, изправени пред предизвикателството на миграцията. Работим с държавите на приход на бежанците, с онези, които са на пътя им. Имаме проекти за помощ и интеграция в страните, които приемат мигранти, имаме значителен опит в този сектор. Много са областите, в които можем да засилим сътрудничеството си с България."

Тази година България и Малтийският орден отбелязват 25 години от установяване на дипломатическите отношения.

Суверенният военен хоспетелиер на орден "Свети Йоан" от Йерусалим, Родос и Малта, един от най древните християнски ордени, има дипломатически отношения със 109 държави и развива благотворителна, социална и хуманитарна дейност по цял свят.

За 14 години посолството на Малтийския орден у нас е организирало над 350 различни инициативи в цялата страна.

В рамките на визитата на Великия магистър на Малтийския орден са предвидени срещи с председателя на парламента, със Светия синод на БПЦ и с мюфтийството.
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна