Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата “Галерия на шестте” ни връща в динамиката на 20-те години на XX век

“Галерия на шестте” е заглавието на последната за тази година изложба на Софийската градска художествена галерия. Тя е посветена на 120-годишнината от рождението на Дечко Узунов и ще бъде подредена в залите на галерията от 17 декември до 16 февруари.

Разказът ни връща в първите месеци на 1927 година, когато на ул. “Търновска” 2 отваря врати ново художествено пространство. “Галерия на шестте” се казва и първата обща изложба на Никола Танев, Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов.

“Обликът на българското изкуство в този период е изключително динамичен. Българският художник, освен че живее и работи в своя град, много често пътува, специализира навън, прави нови и различни сдружения. Има една много приятна и хубава динамика в българското изкуство в тези години - 20-те и 30-те. Пример за това е именно създаването на тази Галерия на шестте”, разказва директорът на СГХГ Аделина Филева.

Това е един малък епизод от творческия път на авторите, които са сериозни имена в българското изкуство. Тези художници се събират, за да направят нещо ново в изкуството и да дадат възможност на други автори, да реализират разнообразни проекти, не само в областта на изящното, но и в областта на приложното изкуство, допълва Аделина Филева.
Чуйте повече в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна