Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия изгони двама германски дипломати

| обновено на 12.12.19 в 11:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви за „персона нон грата“ двама дипломати от посолството на Германия в Москва. Даден им е едноседмичен срок на напуснат територията на страната.

Тази сутрин германският посланик в Москва Андреас фон Гайр е бил извикан от руското министерство на външните работи. Връчена му е била съответната нота и е бил изразен протест срещу решението на федералното правителство от 4 декември да обяви за „персона нон грата“ двама сътрудници на руското посолство в Берлин.

Те бяха изгонени от Германия с аргумента, че руските власти не сътрудничат в достатъчна степен на разследването на убийството в Берлин на грузинския гражданин от чеченски произход Зелимхан Хангошвили. Той беше застрелян през август. За престъплението беше задържан руският гражданин Вадим Красиков, който не признава вината си. 

Германия определи като "неоправдано" решението на Русия да експулсира двама немските дипломати в Москва

"Правителството на Германия отбелязва със съжаление решението на руското правителство да обяви двама служители на германското посолство в Москва за "персона нон грата", заяви в четвъртък немското външно министерство.

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи пред репортери, че Русия "очаква" и "се надява", че отношенията с Германия няма да бъдат възпрепятствани, въпреки дипломатическия спор между двете страни.

"Очакваме и се надяваме, че това няма да се превърне в отрицателен фактор за по-нататъшното развиване и разширяване на нашия доста конструктивен диалог с Федерална република Германия", заяви Песков и добави, че решението на Москва да експулсира двама германски дипломати е "неизбежно", тъй като Берлин първи е предприел подобен ход.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна