Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Във Великобритания отвориха избирателните секции за предсрочните парламентарни избори, които са от решаващо значение за излизането на страната от Европейския съюз.

Вестник "Гардиън" обръща внимание на стопяването в преднината на консерваторите на британския премиер Борис Джонсън спрямо лейбъристите на Джереми Корбин в дните преди днешния парламентарен вот и заключителните им послания към избирателите в часовете преди отварянето на избирателните секции.

Джереми Корбин призова Великобритания "да разтърси върхушката" и "да гласува за надеждата", докато Борис Джонсън прикани гласоподавателите да го подкрепят и да решат проблема с Брекзит преди Коледа във финалната фаза на една белязана от остри изказвания предизборна кампания, пише изданието.

"В британските избори са заложени Брекзитът и мястото на Великобритания в света", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост" по темата.

Европейският съюз ще направи опит да възстанови световните усилия за справяне с климатичната криза. Предложението на Брюксел включва намаляване на наполовина емисиите до 2030 г. и постигане на нетни емисии на въглерод до нула до средата на века, пише още на страниците на „Гардиън“. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира за изданието, че новата европейска комисия няма да изгуби време. „Нашата цел е да станем първият климатично неутрален континент до 2050 г., забавяйки глобалното затопляне и смекчаване на неговите последици“, е заявила тя.

Честотата на тежки природни бедствия в света се е увеличила 4 пъти от 80-те години насам, а щетите от тях - 6 пъти. Това съобщи руският министър на  гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия Евгений Зиничев в интервю за в. "Комсомолска правда“. Според него обаче причината не е толкова глобалното затопляне, то е по-скоро следствие.

В доклад на Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси се казва, че догодина може да бъде поставен рекорд по броя на нуждаещите се от спешна помощ хора - 168 милиона души. От тях 109 милиона са в най-уязвимите слоеве от населението и за да им се помогне хуманитарните агенции ще имат нужда от близо 29 милиарда долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна