Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция скоро ще обяви търг за проекта „Канал Истанбул“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция в най-скоро време ще започне проекта „Канал Истанбул“ с търг, заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч в Анкара. Турският лидер се обърна към кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който определи проекта като неподходящ, и настоя градоначалникът да гледа собствената си работа.

Турският държавен глава отново се мотивира необходимостта от канала с натоварения трафик по Босфора и желанието да се избегне „сериозна катастрофа“. Ердоган цитира няколко случая от миналото, в които е имало инциденти с танкери в протока.

Плановете са да бъде прокопан изкуствен канал между Черно и Мраморно море с дължина около 45 км и достатъчна ширина и дълбочина, така че по него да могат да преминават до 160 плавателни съда дневно. Предвижда се над канала да бъдат построени мостове, а по бреговете му - жилищни зони, офиси и места за отдих.

Екоактивисти се опасяват, че каналът ще доведе до изсичане на милиони дървета и може да засегне сладководните източници около мегаполиса. Известният турски геолог и сеизмолог проф. Наджи Гьорюр наскоро написа поредица от постове в Туитър, в които твърди, че проектът ще доведе до по-големи разрушения в Истанбул, ако градът преживее силно земетресение. Според специалиста това се дължи на факта, че ще бъдат прокопани около 1,5 млрд. куб. м. земна маса, което ще отнеме години и ще изисква прилагане на експлозиви.

Ердоган обяви намеренията на правителството си на церемония в Анкара, на която властите представиха нов проект за построяване на 100 000 социални жилища във всички 81 области на страна, предназначени за семейства с ниски доходи. Те ще могат да закупят жилищата на разсрочено плащане за 240 месеца (20 години). Строителството ще започне на Нова година и бъде завършено за период от 1 до 1,5 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени