Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Бабиш: Чехия не може да постигне въглероден неутралитет без ядрена енергия

Андрей Бабиш

Чешкият премиер Андрей Бабиш каза на влизане в Европейския съвет, че няма как страната му да постигне преход към въглероден неутралитет без ядрена енергия.

Той се мотивира така:

„Има интерактивна климатична карта, на която във всеки момент можете да видите коя страна каква енергия произвежда. Проверих тази сутрин в 7.15 ч. и се оказа, че в този момент Франция произвежда 63 на сто ядрена енергия от общото ѝ количество, а Полша пък 68 на сто на базата на въглища. Австрия, която се противопоставя категорично на ядрената енергия, купува 25 на сто от нашата ядрена енергия. Затова е странно, че те протестират срещу факта, че произвеждаме енергия за тях. Би трябвало да знаят, че ако преминем към климатичен неутралитет веднага, те ще останат без ток“.

Бабиш каза това по повод предстоящите дебати на европейските лидери по Зеления пакт, след като още вчера се разбра, че страната му, както и Полша и Унгария, няма да го подкрепят.

Само преди месец чешкият премиер обяви планове за нова атомен реактор.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че ядрената енергия трябва да е част от енергийния микс при прехода към въглероден неутралитет.

„Трябва да намерим правилните механизми за прехода. В заключенията се казва, че всеки трябва да изгради своя преход. Така че това са национални решения, макар и в рамките на международна стратегия. Ядрената енергия може да е част от микса. Ясно е, че страните, които изцяло разчитат на въглищата, не могат да излязат от днес за утре от тях и да преминат към възобновяема енергия. Затова в решенията си те трябва да прокарат част от ядрената енергия, ако го желаят и има консенсус в страните им за това. Мисля, че ще можем да убедим Андрей Бабиш. И Полша остава да бъде убедена по финансови причини, защото преходът при нея ще отнеме много средства и време“, отбеляза Еманюел Макрон. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна