Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуване из творчеството на Шуберт с Венета Нейнска

Цикъл концерти с Шубертовите клавирни сонати в Гьоте институт - България

БНР Новини
Снимка: Личен архив

"Когато желаех да пея за любов, тя се превръщаше в тъга. А когато исках да пея за тъга, тя се превръщаше в любов", Франц Шуберт

Венета Нейнска гостува в “Артефир“ с покана за предстоящия концерт от цикъла "Сонатите на Шуберт" на 17 декември от 19 часа в Гьоте институт - България.

Виртуозната пианистка ще изпълни едни от най-известните сонати на Франц Шуберт, както и по-малко познати, публикувани след смъртта на композитора.

Шубертовите сонати за пиано официално са 21 на брой. Те са едни от най-мелодичните и в същото време задълбочени произведения в клавирния репертоар. Заедно с ранните творби в жанра, както и с фрагментите, в цикъла "Сонатите на Шуберт" ще бъде изпълнена и фантазия "Странникът", най-трудното произведения на австрийския композитор в техническо отношение.

Преди всеки от петте рецитала Венета Нейнска ще изнесе кратка лекция за живота и творчеството на Шуберт, включваща и някои от незавършените му сонати.

Още от първите опити в сонатната форма е явно, че Шуберт е дълбоко повлиян от майсторството в жанра на своя кумир и съгражданин – Лудвиг ван Бетовен. Младият творец първоначално имитира, в последствие израства отвъд Бетовеновата сянка, а накрая изгражда своя собствен неповторим индивидуален стил. Неговата изумителна музикална природа съчетава в себе си едновременно лиричното и епичното, и както той сам определя артистичната му душевност.

Венета Нейнска разказа и за предстоящите Коледни Концерти на възглавници в София. Тя съобщи, че поради големия интерес се подготвя извънреден концерт на 15 декември, неделя от 12.30 ч. в Съюза на архитектите. Тазгодишната коледна изненада за Десетото юбилейно издание на формата ще бъдат чаровната джаз певица с прекрасен глас Марина Драгомирецкая и нейният бенд от Самуел Ефтимов – пиано, Тодор Бакърджиев – тромпет и Исак Бенбасат – ударни.

Повече за Венета Нейнска:

Венета Нейнска получава бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. В последствие учи с Джоун Хавил в Лондон в Училището за музика и театър „Гилдхол“. Участва в майсторските класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле.

В различни конкурси Венета печели многобройни награди, между които: Първа награда на Седмия конкурс за пианисти в Ларнака, Кипър; Втора награда на конкурса “Кристъфър Дюк” в Уотфърд, Първа награда за изпълнител на произведения на Бетовен в Храдец, Чехия; Трета награда на конкурса “Александър Тансман” в Лодз, Полша.

В момента Венета Нейнска е артистичен директор и вдъхновител на всички проекти на Модо България, сред които са придобилите голяма популярност Концерти на възглавници за класическа музика за семейства и цикълът камерни концерти „Мотив“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна