Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият премиер на Турция Ахмед Давутоглу регистрира новата си партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият външен министър и премиер на Турция Ахмед Давутоглу представи пред обществеността в югоизточната ни съседка своята нова политическа партия, която беше създадена в четвъртък. Ахмед Давутоглу се застъпи за връщане към парламентарната система на управление, изцяло нова конституция и спазване на разделението на властите.

Името на новата формация е партия „Бъдеще“ и нейният лидер Ахмед Давутоглу представи в Анкара нейните 154 учредители. Сред тях са бивши политици от редовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, бивши държавни и служители на силите за сигурност, журналисти и учени. Сред тях са бившите ръководители на градските организации на ПСР в Истанбул и Анкара Селим Темурджи и Недим Ямалъ, Нихал Олчок, съпруга на загиналия по време на опита за преврата стратег на изборните кампании на ПСР Ерол Олчок и други. Символ на партията е зелено листо от чинар.

„Бъдещето е на нашия народ, бъдещето е Турция“, заяви Давутоглу.

Бившият премиер се застъпи още за засилване върховенството на закона, „свободен секуларизъм“ и възможности хората от различни религии свободно да ги изповядват, както и за обучение на майчин език. Последното е спорна тема в Турция заради националистическата реакция  срещу възможностите за изучаване на кюрдски език. Ахмед Давутоглу подчерта, че външната политика не бива да бъде сфера на политическа конкуренция, а да бъде в съответствие с интересите на страната.

Ахмед Давутоглу беше външен министър (2009 – 2014 г.) и премиер на Турция (2014 - 2016 г.). През 2016 г. той беше принуден да подаде оставка като председател на Партията на справедливостта и развитието и премиер след разногласия с президента Реджеп Тайип Ердоган. Давутоглу подаде оставка от ПСР през септември. Той беше архитект на външнополитическата доктрина на Турция за „нулеви проблеми със съседите“ през изминалото десетилетие, но е силно критикуван заради политиката му на активно въвличане на Турция в сирийската криза.

Междувременно тече подготовката за създаване в края на годината или началото на другата година на партия и на друг високопоставен отцепник от Партията на справедливостта и развитието – бившият вицепремиер Али Бабаджан, считан за основен двигател на икономическите успехи от първите мандати на партията. На тази формация със съвети помага и бившият президент Абдуллах Гюл. Али Бабаджан смята, че най-сериозните проблеми пред Турция са икономиката, демокрацията и нарушаването на правата на човека и на свободата на изразяване и също се обявява за връщане към парламентарна система на управление, като анонсира в интервю на 26 ноември, че партията му ще търси широк консенсус. По думите му тя се стреми към политики, „по които различни слоеве от обществото са съгласни“.

Социологическите проучвания сочат преднина на партията на Бабаджан пред тази на Давутоглу.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени