Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова, БНР

„Грипът удря след празниците с два щама“ - това е челното заглавие на вестник „24 часа“. Успокоителното е, че щамовете Канзас и Бризбейн са вече познати у нас, за тях има изграден имунитет. Топлата зима е забавила вируса и първата му вълна се очаква след Нова година, обяснява пред вестника проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния институт по заразни и паразитни болести. Цитирани са думите му, че в по-мекото време се отварят по-често прозорците, а свежият въздух е враг на грипа. Другата положителна тенденция била, че има два пъти повече имунизирани хора и че по-масово е желанието да се взимат превантивни мерки.

След черната серия с деца, патрулки с включени лампи на всеки рисков участък, е друго заглавие във вестник „24 часа“.  В статията се уточнява, че главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че ще бъдат мобилизирани всички екипи ,ще бъдат обозначени и трасетата с влошена пътна обстановка.

Правителството би подкрепило реформа в Националната служба за охрана (НСО) за подобряване на работата ѝ - тези думи на премиера Борисов цитира вестник „Телеграф“. Според него това трябва да се обсъди от експерти в подходящ момент, а не веднага след случая с блъснатото от кола на НСО дете.

БСП с първи пряк вот за лидер на Томина неделя - 26 април. Това решение на социалистите тиражират и двата неделни вестника. Номинации за председател на партията могат да правят всички структури. Корнелия Нинова вече заяви, че ще се включи в битката за лидер. От вътрешната опозиция засега е ясен кандидатът Красимир Янков. Вотът ще се признае за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП, а за избран ще се счита кандидатът, събрал над 50 на сто от броя на действителните гласове.

Само два шоколада у нас от изследвани 27 марки са истински и отговарят на европейските изисквания за какаова маса поне 35 на сто. Изследването е на Асоциация „Активни потребители“, цитирано от вестник „Телеграф“. Анализът показал, че сладките изделия са пълни със захар, палмово масло и  Е-та.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна