Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести в Албания заради рухнали сгради при земетресението

Девет души са арестувани, а 8 се издирват по подозрение в нарушаване на строителните разпоредби, довело до срутването на сгради от треса на 26 ноември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Албания арестуваха 9 души, които се разследват във връзка с разрушителното земетресение от миналия месец, отнело живота на 51 души, съобщи АФП.

Сред задържаните има строители, инженери и служители на строителни фирми, които са заподозрени в нарушаване на строителните разпоредби, довело до срутването на сгради по време на труса с магнитуд 6,4 на 26 ноември. Осем души все още се издирват.

Началникът на полицията в пристанищния град Дуръс заяви, че предварителните разследвания са установили, че в много от случаите нередностите по време на строителството са били причина за срутване на сгради, в които са загинали 23 души.

Франс прес посочва, че след падането на комунизма през 1990 г., в Албания често се срещат случаи на  незаконно и хаотично строителство, като при много сгради липсват необходимите разрешителни и не се спазват изискванията за безопасност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени