Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 хиляди евакуирани в Италия заради бомба от Втората световна война

Бомбата в Бриндизи бе намерена при строителни работи за разширяване на местния киносалон „Андромеда“.

Почти 54 хиляди души, над половината жители на град Бриндизи в Южна Италия, бяха евакуирани днес, след като там откриха невзривена бомба от Втората световна война, предаде БГНЕС.

Това е най-голямата евакуационна операция в Италия от следвоенния период.

По заповед на градските власти в Бриндизи бе създадена карантинна зона, от която сапьорите трябва безопасно да изнесат стария боеприпас.

Част от хората в Бриндизи започнаха да напускат домовете си в събота вечерта, за да не се създава паника.

Към 8 часа сутринта местно време в неделя всички жители на града и околните райони бяха евакуирани. Около хиляда служители на реда и 250 доброволци участваха в операцията по евакуация.

Английска бомба от Втората световна война с тегло над 200 кг, хвърлена над Бриндизи вероятно през 1941 г., бе открита на 2 ноември по време на строителни работи за разширяване на местния киносалон „Андромеда“.

Според информационния канал RaiNews24 група военни сапьори, състояща се от 15 души, работят по неутрализирането ѝ. Боеприпасът ще бъде транспортиран извън града и в понеделник ще бъде взривен в специално подготвена кариера.

Подобни операции, свързани с откриването на невзривени бомби и снаряди от времето на войната, се провеждат често в Италия.

За последен път невзривен боеприпас бе причина за евакуация на гражданите на северния италиански град Болцано на 20 октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна