Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция е готова да предостави военна помощ на легитимното правителство на Либия

Либийският премиер Файез ал-Сарадж и турският президент Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анкара е готова да предостави на Либия „всяка“ военна помощ, от която легитимното правителство на страната се нуждае. Турският президент Реджеп Ердоган заяви това, след като прие либийския премиер Файез ал-Сарадж в Истанбул за втори път в рамките на 3 седмици. Закритата за медиите среща се проведе в президентския офис в двореца „Долмабахче“.

Военното споразумение между двете страни предстои да бъде разгледано от комисията по външна политика на Меджлиса и, ако бъде одобрено, както се очаква, ще бъде гласувано в пленарна зала. То предвижда Анкара да изпрати сили за бързо реагиране при искане от либийска страна, както и сътрудничество при военното обучение, размяната на разузнавателна информация и други.

При посещението на либийския премиер Файез ал-Сарадж в Турция на 27 ноември бяха подписани две междуправителствени споразумения. Първото, определящо морската граница между страните, беше ратифицирано от турския парламент и влезе в сила на 8 декември. То предизвика острите реакции на Гърция, Египет и Кипър.

Междувременно в телевизионно интервю турският държавен глава Ердоган заяви, че Турция ще обмисли изпращане на войници в северноафриканската страна, ако Триполи поиска това. Правителството на Файез ал-Сарадж е признато от ООН, но не контролира големи части то територията на страната. Негов съперник са силите на маршал Халифа Хафтар, които са започнали офанзива срещу либийската столица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна