Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов воден режим в Перник от сряда

Водоподаването ще бъде ограничавано както в Перник и 10-те населени места, които и до сега бяха на режим , така и в селата Кладница, Драгичево и Рударци, както и в луксозното селище "Делта Хил"

| обновено на 16.12.19 в 18:17
Снимка: БГНЕС

Община Перник въвежда нов режим на водоподаването от сряда.

Съгласно новия график в централната част на Перник, кметство „Изток“ и в селата Големо Бучино, Люлин и Дивотино вода ще има във времето от 14 до 22 часа.

В ниската част на квартал „Църква“ чешмите ще текат от 5 до 12, а във високата част  - от 17 до 22 часа.

За живущите в пернишките квартали „Ралица“, „Могиличе“ и „Калкас“ водоподаването ще в часовия пояс от 5 до 13 часа, а в квартал „Бела вода“, град Батановци и селата Богданов дол, Черна гора, Ярджиловци и Лесковец - от 14 до 22 часа.
Режим ще има и в селата Кладница, Драгичево и Рударци, както и в луксозното селище „Делта Хил“. Водата в тях ще бъде пускана от 6 до 21 часа, а в квартал „Кало“ - от 8 до 22 часа.

Заради кризата с водата в сряда ще бъде свикан кризисният щаб. На заседанието ще бъдат набелязани спешни мерки. Не е изключено да бъде обявено и бедствено положение.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни по-рано днес, че обявяването на нов воден режим се бави, тъй като все още не е получено предложение от ВиК за новия график на водоподаване.

В момента перничани имат вода във времето от 5.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 часа.

„Надявам се от сряда да има и нов начин, защото язовирът изчезва с всеки изминал ден“, каза Станислав Владимиров.

Водата в язовир „Студена“ продължава да намалява 

От обявяването на режим на 18 ноември досега обемът на язовир "Студена" е паднал с още един милион кубически метра. По данни на ВиК в момента във водоема има 4 милиона 166 хиляди кубически метра вода при максимален обем от над 25 милиона.

Заради задълбочаващата се водна криза в Перник жители на пернишкия квартал Църква и на селата Кладница, Рударци и Драгичево организират акция за почистване и възстановяване на водосбор „Сива Грамада“ и включването му във Витошкия водопровод.

Организацията е направена днес на проведена в кметство Рударци среща на кметовете на четирите населени места и представители на ВиК-Перник, а самото почистване на водосбора ще се състои утре.  Целта е включването на свободно течаща вода във водопровода и увеличаване на дебита.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна