Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабата и дядото на починалото в Кардам дете искат дъщеря им да бъде лишена от родителски права

Дядото и бабата на починалото дете.
Снимка: Мая Щърбанова, БНР

Да бъдат отнети родителските права на майката на починалото в края на октомври дете от Кардам искат неговите баба и дядо.

Трагедията, за която основната версия е отравяне, доведе до смъртта на 9-годишно момченце, а две от сестрите му бяха настанени в тежко състояние за лечение в болница „Света Марина“ във Варна.

Сигнал в социалните мрежи за семейството от Кардам, което наскоро загуби едното си дете, а други две бяха в тежко състояние, отново насочи вниманието върху опечалените баба и дядо на пет деца. В сигнала се посочва, че майката на децата ги е напуснала и от дни никой няма връзка с нея.

Притеснение сред хората породи изчезването на майката, тъй като от месеци тече благотворителна кампания за помощ на многодетното семейство и съмненията бяха, че Росица Маринова е взела част от парите.

Жената е заминала миналата седмица във вторник за Варна, уж за да вземе документи от болницата, в която се лекуваха две от дъщерите ѝ след трагичния инцидент, за който основната версия е натравяне. От тогава близките й не могат да се свържат с нея, а бабата и дядото на петте деца искат да отнемат родителските ѝ права заради проявявана с години безотговорност като родител.

Майката изчезва с детските надбавки и още 40 лв.

На 10 декември, вторник, майката на пет деца Росица Маринова взема картата, в която се превеждат детските надбавки и още 40 лв. от майка си и заминава към Варна с обяснението, че трябва да вземе документи от болница „Света Марина“, където след натравянето се лекуваха две от дъщерите ѝ. Бабата Стоянка Иванова разказва, че се усъмнила в истинността на думите на дъщеря си, но нямала контрол над действията ѝ.

Стоянка е категорична, че макар и със скромните пари от нейната заплата като социален асистент, децата се гледат с внимание и много грижи. Тя сподели още, че с дядото Живко Иванов ще се борят да получат пълни права над децата, защото повече няма да допуснат те да бъдат жертви на безотговорната си дъщеря.


След трагедията, сполетяла семейството в края на октомври, тяхната съседка Мара Иванова им предостави къщата си в село Кардам, за да живеят в по-добри условия. По думите й децата винаги са чисти, нахранени и получават всички възможни грижи от баба си и дядо си.

Притеснения за опорочаване на дарителската акция

Историята с изчезналата майка предизвика вълна от недоволство сред хората и притеснения, че дарителската акция, организирана от местни хора и рокерския клуб „Кан Аспарух“, е опорочена. Вили Димитрова, пръв инициатор за събиране на средства в помощ на децата и рокерът Александър Ганев са категорични, че помощта не трябва да спира и никакви пари не са и няма да стигнат до майката на децата.

Кметът на село Кардам Георги Събев също е на мнение, че помощта не трябва да спира.

Всички, заели се с акцията за помощ на семейството на Стоянка и Живко Иванови, са категорични, че събирането на средства ще продължи, за да може напролет да се направи ремонт на къщата на децата с надеждата, че домашният уют поне малко ще донесе отново радост в техните детски очи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна