Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК за 2020-а: Плах оптимизъм на фона на изострящ се проблем с липсата на работна ръка

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев на пресконференцията в София за представяне на проучването.
Снимка: БГНЕС

По-добра икономическа среда, но все по-остра липса на квалифицирана работна сила - така бизнесът определя отиващата си година. В проучването сред своите членове, Българската стопанска камара установява и известен песимизъм за 2020-а година.

По-висока оценка на бизнес климата и по-добро състояние на фирмите отчита тази година анкетата, съпоставена с данните от миналата година.

Въпреки това немалък е делът на тези, които отчитат застой в развитието на собствената си компания – 39 на сто.

"Има един плах оптимизъм, крехък, за подобряване на икономическата среда", казва председателят на Стопанската камара Радосвет Радев и посочва основните проблеми пред бизнеса през годината:

"Липсата на квалифицирана работна ръка. Близо 70% от българските предприемачи оценяват това като най-голяма пречка за развитието. Традиционно присъстват бюрокрацията, корупцията, качеството на образованието".

Най-силно одобрение през годината от страна на бизнеса е срещнало предложението за отпадането на задължението работодателите да изплащат първите три дни от болничния.

Зам.-председателят на Камарата Димитър Бранков заяви по-рано пред БНР, че са противоречиви очакванията на бизнеса за 2020 г.

Повече за проучването „2019 Г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА“ вижте ТУК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна