Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Загинали и ранени на площадка за радиоактивни отпадъци до АЕЦ „Козлодуй“

Строителните работи са спрени и е започнала проверка, заяви директорът на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци"

Строежът на Националното хранилище за ниско и средноактивни отпадъци започна през август 2017 г.
Снимка: БГНЕС

Двама души загинаха, а други двама са тежко ранени при инцидент по време на строителни работи на площадка на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ в Козлодуй.

Пред „Хоризонт“ директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов опроверга излязлата в някои медии информация, че инцидентът е станал на територията на атомната централа.

"Това не е на територията на АЕЦ „Козлодуй“, а на държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“, което е в непосредствена близост до нас. Уведомиха ме от ОД на МВР. Разбрах, че става дума за работници от външна фирма, която работи по изграждането на радиоактивното хранилище. Няма никаква връзка с АЕЦ „Козлодуй“ това нещо“, каза Наско Михов.

Върху строителните работници е паднала част от арматурата на металната конструкция, поставяна за изграждане на основата на хранилището. По-тежко раненият е транспортиран в Плевен. 

От плевенската Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Панталеймон“ съобщиха, че състоянието му е стабилно.

"Контактен, адекватен и с общо стабилно състояние е пациентът", каза лекуващият лекар д-р Ивайло Пълев:

"Болният Димитър Недков беше приет днес към 14.00 часа по спешност. Състоянието му засега е стабилно. Има две счупени ребра и две бедрени кости. В утрешния ден след провеждане на консултации ще се наложи да бъде опериран. Двете бедра трябва да бъдат стабилизирани. За момента състоянието е стабилно и няма опасност за живота му. Контактен е, адекватен. Разговаряхме преди малко. Около десетина дни сигурно ще остане в отделението, след което ще бъде изписан или за рехабилитация, или в домашна обстановка", обясни д-р Пълев.


От Агенцията за ядрено регулиране уточниха, че на площадката "Радиана", където e станал инцидентът, са извършвани само строителни работи и няма никакви радиоактивни материали. Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци се изгражда в района на централата от лятото на 2017 година. Изпълнител на строителните дейности е германо-български консорциум. 


Строителните работи са спрени и е започнала проверка, обяви пред "Хоризонт" директорът на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров: 

„На площадката са загинали двама служители на външен консорциум и са ранени още двама при извършване на арматурни дейности. Паднала е арматурата върху тях! Няма други пострадали. Площадката е изцяло предадена на изпълнителя, има независим строителен надзор, има нает консултант, който се грижи за безопасността и за състоянието на площадката, има няколко организации, които следят. Инцидентът е станал на кота нула, не е на височина, в самия котлован, където ще се строят клетките, където ще бъдат погребани радиоактивните отпадъци“.

„Според предварителна информация, просто са се откъснали армаблоковете, които са били заложени за бетонните дейности. Вижда се, че са паднали“.

Инцидентът ще бъде разследван, а строителството ще спре, докато не бъдат установени причините, заяви Петров и допълни, че от утре започва проверка „с всички органи, които са заинтересовани“. Той посочи, че констатирани досега от Инспекцията по труда нарушения на същия обект, са били отстранявани:

"В последния месец и половина има извършени две такива проверки заради подобни сигнали, че не се спазват някои неща по безопасност и сме предприели и мерки. Това е нова площадка в момента. Започната е отпреди няколко дена. Седмица-две, откакто е започната тази армировъчна мрежа. При тези проверки и обиколки са констатирани такива нередности и са отстранявани -  като (липса на -бел. ред) каски, въжета, маски и така нататък. Това, което е работата на "Охрана на труда".

„Това, че са извършени, най-вероятно, нарушения при самата подготовка на обекта, не означава, че има некачествени дейности, защото самите дейности още не са изпълнени. Тази арматура се прави, за да се налее бетон. Не е паднала бетонната стена. В момента се прави основната арматура, която е на дъното на плочата“.

"Тази площадка е строителна. Ние не управляваме строителния процес, на самата площадка си го управлява консорциумът, който строи".

Очакват се резултатите от проверката да са готови на 23-ти декември. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.