Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата с пенсионната реформа във Франция се задълбочава, отменени полети на летище "Орли"

| обновено на 17.12.19 в 12:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

13-ти ден на недоволство във Франция срещу предложената от президента пенсионна реформа. Демонстрации днес се провеждат в Париж и по-големите градове на страната, които продължават да са и в сериозна транспортна бокада.

След 13 дни стачка днешните протестни демонстрации във Франция ще бъдат тест и за правителството, и за протестиращите срещу пенсионната реформа.

Те се събират на демонстрации в Марсилия, Нант, Лион, а в Париж митингът е обявен за ранния следобед.

Картината от Париж е неизменна от 13 дни: почти никакво метро и съкратен наполовина автобусен трафик, подобно е положението и из страната.

Сутринта в Рен, Нант и Аленсон противници на пенсионната реформа са блокирали автобусни депа.

Дирекцията за гражданска авиация е препоръчала да се съкратят 20% от полетите на летище "Орли".

Днес стачкуват и много учители, университетите един след друг отлагат изпитните си сесии.

Жп компанията SNCF уверява, че ще гарантира превоз за всички, закупили билети за празничните дни. Въпреки мъките си с транспорта 62% от французите подкрепят стачката, но се надяват на кратка пауза по Коледа. За нея обаче няма единодушие сред синдикатите.

Макрон понесе тежък политически удар вчера, след като върховният комисар за пенсиите Жан-Пол Дьольовоа бе принуден да подаде оставка заради скандал за позиции, които е заемал извън правителството.

Вчера, на 12-я ден от стачката срещу пенсионната реформа, шофьорите попаднаха в огромни задръствания, простиращи се на разстояние над 600 километра в района на Париж.

По-умерените синдикати се присъединиха към по-крайните в призива за протести, разгневени от решението на правителството да вдигне пенсионната възраст до 64 години за пълна пенсия.

Умерените синдикати посочиха, че обмислят нови протести през януари, а хардлайнерите заплашиха акциите да продължат и по Коледа.

Очаква се днес националният жп оператор SNCF да обяви плановете си за периода на празниците.

Транспортът в Париж остана блокиран и вчера. Осем линии на метрото бяха затворени, а влаковете в периферията на френската столица се движеха с нарушения на графика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна