Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пакистанските военни осъдиха смъртната присъда на експрезидента Мушараф

| обновено на 17.12.19 в 18:11
Первез Мушараф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият военен лидер на Пакистан генерал Первез Мушараф бе осъден задочно на смърт. Присъдата на тричленния специализиран съд в Исламабад е за държавна измяна. 76-годишният генерал отхвърля обвиненията.

Влиятелните пакистански военни осъдиха решението на съда, като посочиха, че въоръжените сили чувстват „болка и страдание“ от решението.

„Един бивш шеф на сухопътните сили, началник на Генералния щаб и президент на Пакистан, служил на страната над 40 години и участвал във войни за защитата ѝ, със сигурност не може да бъде изменник“, се посочва в изявлението на военните.

За първи път в историята на Пакистан военен лидер получава смъртна присъда. Генерал Мушараф поема управлението след преврат през 1999 г. и остава начело на Пакистан до 2008 г.

Година по-рано генералът въвежда извънредно положение, заради което днес получи смъртна присъда. Протестът срещу суспендирането на Конституцията сваля Мушараф от власт. От три години живее в изгнание в Дубай. Смята се, че здравословното му състояние не позволява завръщането му в Пакистан.

По време на управлението му Мушараф е смятан за най-верния съюзник на Съединените щати извън НАТО в борбата срещу тероризма.

Само ден след атаката на „Ал Кайда“ в Ню Йорк тогавашният американски държавен секретар Колин Пауъл поставя Первез Мушараф пред избора: „Или сте с нас, или сте срещу нас“.

Отговорът на пакистанския лидер не закъснява. Седмица по-късно Мушараф заявява:

„Позволете ми да обявя, че Пакистан взе решение да застане рамо до рамо със Съединените щати и да се бори срещу тероризма във всичките му форми и навсякъде, където и да съществува“.

Вашингтон възприемаше Первез Мушараф като силен лидер, който може да предпази умереното мюсюлманско мнозинство в Пакистан от войнствен религиозен екстремизъм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна