Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естония се извини за подигравка с премиерката на Финландия

Премиерката на Финландия Сана Марин е работила като касиерка, преди да завърши университет и да се захване с политика.
Снимка: БТА

Естония се извини на Финландия, след като вътрешният министър на прибалтийска страна нарече новата премиерка на съседна Финландия „продавачка“, предаде Би Би Си.

Президентката Керсти Калюлайд каза, че се „срамува“ от коментарите на Март Хелме (70 г.,), който е от крайнодясната Консервативна народна партия на Естония (Екре).

Финландската премиерка Сана Мартин (34 г.) в момента е най-младият премиер в света. Тя оглавява левоцентристка коалиция с още четири партии, всичките оглавявани от жени.

Сана Марин стана най-младата действаща министър-председателка в света, след като пое поста на 34-годишна възраст.

„Виждаме как една продавачка стана премиер, а някакви други улични активисти и необразовани хора също са в правителството“, каза Хелме за новия финландски кабинет в предаване на партийното радио.

Март Хелме оглавява Консервативната народна партия на Естония

Марин, която произхожда от бедно семейство, е работила като касиерка в магазин, преди да завърши университет и да се захване с политика. Та е първата в семейството с висше образование

Марин отговори в Туитър:

„Много се гордея с Финландия. Страна, в която детето на бедно семейство може да получи образование и да постигне целите си в живота. Касиерката може да стане премиер“

Хелме, който е бивш посланик на Естония в Русия, каза, че думите му са разбрани неправилно, но се извини на Марин. Той каза, че възнамерявал „да изтъкне, че е възможно човек сам да се издигне от ниско социално ниво до върховете на политиката“.

„Ако някой е разбрал погрешно това, тогава наистина искам да се извиня на премиера на Финландия“, добави той.

Президентът на Естония г-жа Керсти Калюлайд съобщи, че се е свързала по телефона с финландския си колега Саули Нинистьо и го помолила да поднесе извиненията ѝ на Марин и правителството ѝ. „Признай му и колко засрамена съм от всичко това“, добави тя.

Опозиционни партии в Естония призоваха за оставката на Хелме или за неговото уволнение от премиера Юри Ратас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени